Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Så snurrar du glaset som ett vinproffs

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-06-04 16:44  |  Lästid: 2 minuter

snurra_vinet
Du har garanterat sett det – i Nyhetsmorgon på fredagarna, av sommelieren på restaurangen eller den initierade stolsgrannen i baren: den eleganta snurren på glaset, och hur näsan sänks djupt i kupan innan klunken intas.

Att snurra vinglaset fyller flera funktioner. Framför allt frigörs doftämnen, vilket gör det lättare att uppfatta vinets alla nyanser. Dessutom gör snurrandet att en större del av glasets insida täcks med vin, plus att man hjälper vinet att ”snabbmogna” något genom att det utsätts för luft.

För nybörjaren rekommenderar jag det vi kan kalla för bordssnurren. Låt glaset stå kvar på bordet, fatta ett tag om foten och gör ett antal cirkelrörelser på bordsytan. Oftast ett säkert sätt för att undvika att spilla och stänka åt alla håll.

bordssnurren
Bordssnurren, här exemplifierad av Madeline Puckette på eminenta winefolly.com

Sedan har vi det vi kan kalla för handledssnurren, vilket är precis densamma som bordssnurren fast i luften, vilket ser lite mer proffsigt, elegant och nonchalant ut. Nyckeln här är små och mjuka handledsrörelser, det behövs inte mycket för att få fart på vinet i glaset.

Ibland kan man även se vad vi kan benämna som lassosnurren – ett yvigt och dramatiskt vevande med i princip hela armen, som om personen var i färd med att kasta lasso. Låt bli den varianten, det ser rätt tramsigt ut, och risken att spilla ner dina bordsgrannar är stor.

Om du är osäker och ovan kan du ju börja öva snurren med vatten i glaset. Eller i alla fall undvika rött vin…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-06-04 17:09