Hoppa till innehåll

Så väljer du rätt vin till het mat

Jag är en sucker för riktigt kryddstark mat, och det är inte alltid helt lätt att kombinera med dryck. Öl är i alla lägen ett säkert val, men ibland vill man kanske hellre dricka vin. Grundregeln då är: välj viner med mycket fruktighet, och till och med gärna viss sötma. Välj däremot bort kraftiga viner … Continued

chili_spicy
Jag är en sucker för riktigt kryddstark mat, och det är inte alltid helt lätt att kombinera med dryck. Öl är i alla lägen ett säkert val, men ibland vill man kanske hellre dricka vin.

Grundregeln då är: välj viner med mycket fruktighet, och till och med gärna viss sötma. Välj däremot bort kraftiga viner med hög alkohol eller kraftiga tanniner. Tanniner och alkohol förstärker den heta känslan, medan fruktighet och sötma hjälper till att dämpa och runda av den starka känslan i munnen.

Generellt är vita viner alltid ett säkrare val, till exempel en tysk riesling från Mosel som No 1 Edition Riesling Kabinett (nr 6274, 90 kr) eller Königsmosel Riesling (nr 7469, 69 kr). Även en nya-världen-riesling som Saint Clair Riesling (nr 6465, 115 kr) kan fungera fint, inte minst till thaimat, likaså ett vin som Clay Station Viognier (nr 22228, 109 kr).

Alltså, grundregeln är: mycket frukt och gärna lite sötma. Kommer du ihåg det kan du inte misslyckas.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.