Hoppa till innehåll

Säkraste – och snyggaste – korken

Effektivt, säkert, snyggt – glaskorken är prylen som låter vinet åldras med stil. Jag vet, jag har pratat en del om Österrike här. Men bra grejer ska premieras! Förutom att österrikarna gör eminenta viner har de också en egen liten specialitet när det gäller förslutning: glaskorken. Fantastisk uppfinning! Inte bara är den tjusig – den … Continued

glaskork520

Effektivt, säkert, snyggt – glaskorken är prylen som låter vinet åldras med stil.

Jag vet, jag har pratat en del om Österrike här. Men bra grejer ska premieras!

Förutom att österrikarna gör eminenta viner har de också en egen liten specialitet när det gäller förslutning: glaskorken. Fantastisk uppfinning! Inte bara är den tjusig – den gör också att man enkelt kan försluta flaskan igen om man inte vill dricka upp hela. Men framför allt så eliminerar glaskorken risken för så kallad korkdefekt.

Det snackas mycket i vinvärlden om vilken typ av förslutningslösning som är bäst; naturkork, plastkork eller kapsyl. Jag tycker att fler borde gå in på glasvarianten!

Och vad gäller korkdefekter – felet hat absolut ingenting att göra med om det kommit ner några korn kork i vinglaset när du öppnat pavan. Det påverkar inte vinet det minsta så det är bara att sopa upp smulorna och dricka vidare.

Det som kallas korkdefekt är en kemisk reaktion som får vinet att lukta ungefär som gammal möglig källare, blöt kartong eller simhall. Tidigare var man rätt säker på att det här berodde på en kemisk reaktion mellan det klor som används för att bleka korkar och fenoler (dvs någon slags kolförening, bla bla bla) i korken.

Nuförtiden bleker man korkar i mindre utsträckning men problemet kvarstår (ungefär 1 av 100 vinflaskor är korkdefekta), så istället tror man att orsaken är någon slags reaktion som uppstår redan när korkbarken sitter kvar på trädet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.