Hoppa till innehåll

Sant eller falskt – sex vanliga påståenden om alkohol

Det florerar ju mängder om mer eller mindre sanna myter om alkoholhaltiga drycker. Här är några av dem – vet du vilka som är sanna och vilka som är falska? 1. Mörk alkohol ger värre huvudvärk än vit Japp, det är faktiskt sant, eftersom brunsprit, rödvin och andra mörka alkoholdrycker innehåller fler biprodukter och föroreningar … Continued

Det florerar ju mängder om mer eller mindre sanna myter om alkoholhaltiga drycker. Här är några av dem – vet du vilka som är sanna och vilka som är falska?

myt_headache
1. Mörk alkohol ger värre huvudvärk än vit
Japp, det är faktiskt sant, eftersom brunsprit, rödvin och andra mörka alkoholdrycker innehåller fler biprodukter och föroreningar som kan förvärra huvudvärken. Fortfarande är det såklart själva alkoholmängden som är den stora boven, drick måttligt så slipper du besvären.

myt_krakmedel
2. I Sverige häller man kräkmedel i spriten
En otroligt seglivad myt – som givetvis är falsk. Dels faller det på sin egen orimlighet – skulle man i Sverige öppna alla flaskor, hälla i kräkmedel och sedan återförsluta dem? Dessutom är det förbjudet enligt lagen. Glöm den här myten nu.

myt_kreativitet
3. Alkohol gör en mer kreativ
Tja, här går det faktiskt att svara både sant och falskt. Ett litet alkoholintag kan frigöra tankarna, vidga perspektiven och göra att man tänker utanför boxen. Men gränsen är hårfin – med några glas för mycket innanför västen tappar man istället skärpan och kvaliteten blir lidande.

myt_fyllekak
4. Fyllekäk gör en mindre bakis
Tyvärr inte alls sant, även om det kan vara helt ljuvligt att trycka i sig något flottigt på väg hem från krogen. Men – den alkohol du druckit under kvällen har vid det här laget redan tagits upp av blodet och fet mat hjälper inte till att bryta ner den.

myt_aterstallare
5. Att ta en återställare minskar bakfyllan
Nope, sorry. Det är falskt. En återställare kan däremot skjuta upp obehagen, eller hjälpa till att ”plana ut” obehagen, men bakfyllan kommer ändå förr eller senare.

myt_vatten
6. Drick varannan vatten
Sant! Ett regelbundet vattenintag under festkvällen hjälper kroppen att undvika uttorkning, vilket är en stor bov när det gäller att orsaka huvudvärk.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.