Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Sju bra fraser om du vill briljera med vinkunskap

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-06-26 17:07  |  Lästid: 2 minuter

vinfakta1Vill du låta smart i en vinkonversation? Här är några bra fraser att lägga på minnet!

“Bierzo är verkligen sååå mycket mer intressant än Rioja och Priorat”
Rioja, och i viss mån Priorat, känner väl de flesta redan till. Men det finns andra spanska områden som trendar hårt och som är värda att hålla koll på. Just Bierzo, i de nordvästra delarna av Spanien, är i mitt tycke ett av de mest intressanta. De röda vinerna på druvsorten mencia härifrån är för det mesta himmelska.

“Visst, riesling från Mosel är ju söt, men det vägs ju upp av den friska syran”
Moselriesling har haft ett rätt skamfilat rykte ett bra tag nu, men äntligen är det på väg att vända. Vinerna från Mosel har generellt lite lägre alkoholstyrka, och därmed också mer restsocker, och uppfattas som sötare än riesling från andra delar av Tyskland. Men riesling kännetecknas av en fenomenal syra, vilket gör att upplevelsen blir frisk och fräsch ändå.

“Jag känner mig orolig om jag inte har en flaska fino i kylen”
Denna fras yttrades faktiskt av en före detta lärare till mig. Och jag instämmer, det finns få saker som är godare än ett iskallt glas finosherry en varm sommardag. Torrt, fräscht, läskande.

“Crémant görs faktiskt också med den traditionella metoden”
Den traditionella metoden är det som också kallas champagnemetoden, det vill säga när vin genomgår en andra jäsning på flaska och viss tids lagring på jästfällningen. Det är det som skapar bubblorna och den karaktäristiska smaken i just champagne. Men även andra viner görs på samma sätt, bland annat fransk crémant, spansk cava, italiensk franciacorta och viss prosecco. Visst, champagne har den extra nivån av perfektion, men många enklare mousserande levererar riktigt bra kvalitet just tack vare den traditionella metoden.

“Zinfandel och primitivo är faktiskt samma druva”
Japp, det stämmer. Primitivo är den italienska synonymen för zinfandel. Och eftersom zinfandel blivit household världen över har även många italienare börjat skriva zinfandel på etiketterna. Trist tycker jag, även om det är förståeligt.

“Att korken smular av sig är inte alls samma sak som ‘korkdefekt'”
Termen korkdefekt syftar på en kemisk förändring i vinet som gör att det doftar gammal jordkällare eller blöt kartong. Och smakar man på vinet kommer det smaka fullkomligt dött, utan minsta tillstymmelse till fruktighet. Lite korksmulor i glaset eller flaskan är däremot inget att bry sig om alls. Bara att sila bort och fortsätta dricka – smaken påverkas inte det minsta.

“Det finns flaskstorlekar som är större än Melchior”
En Melchiorpava innehåller 15 liter vin, motsvarande 20 standardflaskor. Den används för både vanliga stilla viner och för champagne. Men för just champagne finns faktiskt ytterligare storlekar, varav Melchizedek är den största. Den rymmer hela 30 liter vin, eller 40 normalstora buteljer.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar