Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Skämtet som blev en klassisk cocktail

tom_collins_700
Bakom många klassiska drinkar finns det bra stories – eller i många fall mer eller mindre sanna skrönor. Och vem gillar inte en bra skröna?

Ta den klassiska drinken Tom Collins till exempel: Enligt den lite mer torra teorin ska drinken ha skapats av en bartender vid namn John Collins på London Hotel i början av 1800-talet. Men jag tycker den andra teorin är roligare:

Annons

Någonstans runt 1874 dök det i bland annat New York upp ett skämt som gick ut på att ett rykte spreds om att en viss Tom Collins gick runt på stan och spred skvaller, förtalade och baktalade massor av människor. Personerna som fick höra talas om att deras namn dragits i smutsen blev rasande och sprang runt på stadens gator och barer för att försöka få tag i denne skamlöse Collins.

Och som en förlängning av skämtet började bartenders göra den här drinken, så när någon kom in på en bar och frågade efter Tom Collins fick de en cocktail i handen.

Sant eller falskt, who knows… Hur som helst en bra story.

Så här gör du Tom Collins hemma:
6 cl gin
4 cl färskpressad citronjuice
3 cl sockerlag
Sodavatten
Citronskiva

Häll gin, citronjuice och sockerlag i en shaker tillsammans med is. Skaka. Sila vätskan ner i ett välkylt högt cocktailglas. Fyll upp glaset med sodavatten och garnera med en citronskiva.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar