Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Svindlaren som skakade vinvärlden

rudykarniawan520

Rudy Kurniawan har gjort sig (ö)känd som världens störste vinförfalskare – genom åren har han krängt falska viner för många miljoner dollar. Nu blir historien om hans uppgång och fall till film.

Rudy gjorde sig känd under det tidiga 2000-talet – dels genom ett flertal uppseendeväckande affärer på internationella vinauktioner, dels genom sin faiblesse för lyxliv, superexklusiva viner, dyra klockor och snabba bilar. Han skaffade sig samtidigt ett rykte som ägare till en av världens mest exklusiva vinkällare, inte minst genom sitt stora intresse för den burgundiska topproducenten Romanée-Conti (samma producent som han samtidigt blåst på miljonbelopp).

Annons

Men sedan rasade allt: den 8 mars 2012 slog polisen till mot hans hem i Kalifornien och beslagtog mängder av billigt Napa-vin buteljerat i flaskor som skulle föreställa gamla legendariska årgångar av Bordeaux och Bourgogne. Korkar, flaskor, etiketter, grimmor – allt fanns där. Förfalskat.

Och i höst har en dokuementärfilm om vinskojarens liv premiär: Sour Grapes blir namnet på filmen, som regisseras av Jerry Rothwell.

Kurniawan dömdes skyldig i december 2013, vad straffet blir är ännu inte fastställt.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar