Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Triss i flaskor: Syrah

triss_i_flaskor_syrah
Testpremiär idag för vad jag tänker kalla ”Triss i flaskor”, en temavinjett där tanken är att jag både ska berätta om något intressant – en druva, ett land, en producent eller liknande – och även ge några bra tips.

Annons

Och idag blir det druvan syrah för hela slanten. En druva som kanske framför allt är synonym med norra Rhônedalen (Saint-Joseph, Crozes-Hermitage och Côte-Rôtie till exempel) men som också, under synonymen shiraz, gjort sig ett stort och framgångsrikt namn i bland annat USA, Sydafrika och Chile.

Doft- och smakmässigt är det framför allt vitpeppar, kött och chark, tillsammans med hallon och björnbär, som dominerar. Ofta hittar man även toner av lagerblad och viol. Det är ofta rejäla och koncentrerade viner med både bra strävhet och syra. Helt klart en personlig favorit, och framför allt då de franska.

Servera med fördel syrahvinerna till mustiga köttgrytor – gärna på vilt – till en grillad köttbit eller en söndagsstek med fet sås.

Här är tre lysande exempel på vad den här druvan kan prestera:

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz (nr 22095, 107 kr). En sydafrikan som i typisk Nya värlen-anda bjuder på mycket frukt och en tydligt rostad fatkaraktär. Finns även en ton av mynta på toppen som jag verkligen gillar.

Boom Boom! (nr 6714, 131 kr). En rejält kryddig och stor jänkare, som också har tydligt druvtypiska drag av lagerblad, björnbär och peppar.

Crozes-Hermitage (nr 2802, 161 kr). Snygg och välbalanserad fransos från just norra Rhône och den stabila producenten Guigal. Tydlig vitpepprighet tillsammans med körsbär, björnbär och aningen lakrits.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar