Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Triss i Portugal

valladoJag har under de senaste åren byggt upp en stor kärlek till Portugal, eller i alla fall de portugisiska vinerna. Och även om jag gillar portvin så är det framför allt de ”vanliga” vinerna som intresserar mig mest.

Annons

Portugal som vinland har varit nere i en rejäl svacka som varat i ett par decennier, något som har flera orsaker. En vinmakare i Algarve berättade exempelvis för mig att när turistnäringen sköljde över Portugal på 80-talet tvingades så mycket som 90 procent av vinerierna, som tidigare oftast låg vid kusten, att stänga igen för att ge plats åt golfbanor och resorts. Vet inte hur pass saltad den siffran är – men att det skett i stor utsträckning är hur som helst sant.

Nu är Portugal i allra högsta grad tillbaka på banan igen och det finns gott om intressanta producenter där nere. Framför allt är det de röda vinerna från Dourodalen (i norra delarna av Portugal) som rönt stor uppmärksamhet den senaste tiden, men det finns mycket mer kul att hitta.

Nu inför helgen tänkte jag tipsa om tre mycket prisvärda portugiser:

Aliança Reserva (nr 2521, 81 kr) är ett riktigt bra vin för en liten peng. Ett kanonexempel på vad Portugal kan leverera i det lite lägre prissegmentet. Frukt, mörka bär, lite svartpeppar och hyfsad strävhet. Mycket pang för pengarna, helt enkelt!

Ett vin som blivit en riktig klassiker är Periquita (nr 2574, 71 kr) – och den levererar fortfarande bra. Örtig, lätt kryddig och lite körsbär och björnbär.

Dagens bästa tips är ändå Vallado från producenten Quinta do Vallado (nr 99466, 150 kr) – ett riktigt snyggt och välgjort vin med fin syra och läckra smaker av lakrits, viol, bigarråer och lite örter. Sjukt gott!

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar