Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Vad är egentligen tanniner?

Andreas Grube  |  Publicerad 2014-10-20 10:42  |  Lästid: 2 minuter

tanniner_vindruva
Tanniner är ett annat sådant där ord som ofta dyker upp när man snackar vin. Och de flesta vet nog ungefär hur tanninerna känns i munnen – den där sträva och torra känslan som man får i gommen och på tandköttet.

Men vad är det som skapar tanninerna, och varför är de så olika tydliga och starka beroende på vilket vin man dricker?

Tanninerna sitter i druvans skal (precis som färgämnena) och utsöndras i vinet när man låter druvskalen vara med under själva jäsningsprocessen. Mängden tanniner i vinet beror både på druvsort och hur länge man låter skalen jäsa med musten. Druvor som exempelvis cabernet sauvignon och syrah är tanninrika, medan till exempel pinot noir och gamay har låg tanninhalt. Till viss del bidrar även ekfatslagring med lite tanniner, så lagringstiden och valet av ektyp spelar också in.

maceration_vin_druvskal
Jäsning av vin med druvskalen kvar i musten.

När man gör vita viner låter man väldigt sällan druvskalen vara med i jäsningen, vilket gör att vitviner sällan har några tanniner över huvud taget.

Tanniner kan också vara ett sätt att avgöra ett vins mognadsgrad och kvalitet. Unga och omogna viner har ofta tanniner som känns aggresiva och "gräsiga", medan äldre mogna viner har mjukare och mer balanserade tanniner.

Ska du välja mat till viner med rejäla tanniner så är det alltid rätt att gå mot grillade eller halstrade kötträtter, gärna med feta och salta tillbehör – som klassikern röd Bordeaux med entrecôte, bearnaisesås och pommes!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 14:34