Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Välj rätt vin till pizzan

pizza_vin
Pizza och vin är en given kombination, som ler och långhalm. Här är några nycklar till hur du ska tänka med vinvalet, beroende på vilken pizzatyp du är.

Pepperonipizza:
Här skulle jag gå på en klassisk itialiensk Chianti Classico, ett vin som står pall både för fetman och den lite hetare kryddan.

Annons

Svamppizza:
Piemonte och druvan nebbiolo är det som först kommer upp i huvudet – viner som har massa smaker av just svamp och fuktig jord. Även en lite stadigare pinot noir fungerar bra, till exempel från Nya Zeeland.

Tomat- och mozzarellapizza:
Även här snackar vi Piemonte, men välj istället det lite mjukare vinet Barbera. Passar lysande bra till den krämiga osten.

Prosciutto och ruccola:
Fram med Chiantin igen. Gifter sig fint med den salta skinkan, den kryddiga salladen och tomatsåsen.

Hawaii:
Skippa det röda och testa istället en tysk riesling med aningen sötma (om det står ”spätlese” på etiketten kommer det att fungera prima). Utmärkt sällskap till den söta ananasen och det salta baconet.

Vit pizza:
Det här är ju en pizzatyp där man skippar tomatsåsen, som annars sätter lite sting på anrättningen. Så till den här pizzan är det läge att titta åt Bourgogne och korka upp antingen en lättare pinot noir (om man vill ha rött) eller en chardonnay (om man vill ha vitt).

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar