Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Valspecial! Alkoholfritt bubbel, lagom öl och hemkörd sprit – vi väljer dryck till partiledarnas valvakor

Nu är det inte långt kvar till valdagen och samtliga partier spurtar för fullt. Jag kan inte tänka mig att de hunnit fundera på att välja dryck till sina valvakor – så jag har hjälpt till! Här är mina förslag på vad partiledarna ska hälla i glaset på söndag.

* * *

stefan_lofven

Stefan Löfvén, S

Trots många långa år som hög fackpamp anstränger sig Löfvén allt han kan för att vårda sin image som en enkel man av folket, en arbetarson, en av sossegräsrötterna. Så vad passar bättre en en hederlig enkel Pripps Blå (nr 11451, 9,90 kr) – en slätstruken öl som inte sticker ut hakan på något sätt, som försöker vara alla till lags, och som fungerar okej till det mesta.

Annons

 

Jonas Sjöstedt, V

Rödvinsvänster är ett klassiskt uttryck. Men Sjöstedt är ju en modern vänsterpartist som bosatt sig på fashionabla Östermalm i Stockholm, så här duger inte vilket rävgift som helst. I Sjöstedts glas häller vi en hetlevrad italienare: La Tense Sassella (nr 32341, 137 kr). Dessutom passande namn, med tanke på Sjöstedts debattemperament – La Tense betyder ”den spända”.

 

romson_fridolin

Åsa Romson och Gustav Fridolin, Mp

Till detta radarpar korkar jag upp en flaska Ecologica Torrontés Chardonnay (nr 6231, 66 kr). Givetvis ekologiskt. Och billigt – men hey, hur den här facila prislappen egentligen finansieras, hur arbetarnas situation ser ut, eller hur man ska modernisera vinanläggningen – det behöver man ju inte bry sig om när samvetet väl stillats av miljömedvetenhet.

 

Fredrik Reinfeldt, M

Till Reinfeldt häller vi något av en ”folkhemscognac” – lyxig men utan att vara för överdådig: Grönstedts Extra (nr 241, 409 kr). Visst, det finns ju betydligt billigare och enklare cognac i Grönstedtportföljen, men vadå, det är väl inte mer än rätt att vissa i samhället ska ha det lite bättre än andra? Och Reinfeldt har mer än väl råd att lyxa till det en aning tack vare de extra hundringarna i månaden som hans egna skattesänkningar gett honom.

 

annie_loof

Annie Lööf, C

Här är det lokalproducerat och småföretagande som gäller, så jag serverar Lööf en Tjuvbryggaröl, en lager i tjeckisk stil, från det lilla bryggeriet Bredaryds Wärdshus & Bryggeri strax utanför Värnamo. En öl som är svår att få tag i och som kommer få det svårt att slå sig fram i konkurrensen med de stora spelarna, men som kämpar på i tapper stil. Dessutom med ett bryggerinamn som gjort för en bred småländsk dialekt.

 

jan_bjorklund

Jan Björklund, Fp

Vad passar en före detta militär med gamla-tiders-rektors-aura bäst? Jo, det finns bara en sak: klassisk, gubbig, pilsnerfilmsaktig punsch! Som till exempel Malmköpings Mässpunsch (nr 86049, 135 kr). Punsch dricks ju dessutom flitigt i diverse högtravande och dammiga studentikosa sammanhang, så jag gissar att det får Björklund att trivas.

 

Göran Hägglund, Kd

Är det fest så är det fest! Så här väljer vi bort kyrkkaffet och går rakt på cidern, förslagsvis den hederliga Kiviks Herrgårdscider (som man ju hittar i varje livsmedelsbutik). Och de hisnande 0,3 procenten alkohol godkänns nog även i guds hus – det är ju ändå val. I de flesta gommar en ganska blek och blaskig dryck det här. Men den är i alla fall reko!

 

Jimmie Åkesson, Sd

Här är valet självklart: hembränt. Åkesson verkar ju vilja vrida klockan tillbaka till gamla tiders svenska samhälle så han får helt enkelt börja odla sin potatis och bränna sitt eget brännvin. Och sedan sitta där med smaken av unken finkel i munnen medan vi andra skålar i italienska, chilenska, spanska och franska toppviner.

 

Gudrun Schyman, Fi

Popp! Se där, korken ur en flaska Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux (nr 1932, 49 kr). Rosa, syrligt, uppfriskande och livligt bubblande – och dessutom alkoholfritt. Men samtidigt också ett endimensionellt vin utan vidare bredd, botten och balans.

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar