Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Veckans dryckesprofil!

Veckans dryckesprofil är en synnerligen sympatisk person, som dessutom driver en av Stockholms intressantaste krogar.

De roligaste intervjuerna att göra är när intervjun snarare blir ett samtal än en frågestund. Det här var verkligen en sådan – veckans gäst är en person som jag gladeligen skulle dela både en och flera flaskor vin med under en helkväll.

Annons

Mina damer och herrar, jag ger er: Peter Bennyson, ägare och krögare på 19 Glas (som bland annat utsetts till Årets vinupplevelse 2013 av White Guide).

Bennyson520

Berätta, vem är du?

– Jag är väl en jovialisk person med stor passion för det jag gör. Mat och dryck är mitt liv och jag kickar på andra människors glädje, det gör mitt jobb enkelt och kul.

Hur kom du in i krogsvängen?

– Min mamma jobbade på krogen hemma i Östersund där jag växte upp, och jag sökte sommarjobb där. Hon försökte avskräcka mig och satte mig på att jobba i grovdisken. Men året efter jobbade jag i findisken och sedan jobbade jag mig uppåt. När jag väl förstod att man kunde stå på utsidan av köket, servera och ha kontakt med gäster så var det kört, då visste jag att det här var min grej. Man måste tycka att det är kul, att ge och servera människor en upplevelse. Att servera handlar inte om att bära tallrikar, det handlar om att leverera en upplevelse, att socialisera.

Beskriv 19 Glas för dem som inte varit där.

– Enkelt uttryckt är det en genuin kvarterskrog. Många ogillar termen kvarterskrog, de tycker att det låter som panget i förorten som gör allt ok men inget riktigt bra. För mig är kvarterskrog ett ställe där du får dig en jävla trevlig kväll i ett kvarter du gillar. Alla ska känna sig välkomna här och vi jobbar mycket på att lägga lika mycket tid på nya gäster som stammisarna. Jag är fullkomligt allergisk mot ställen som är så familjära med den inre kretsen att man tappar bort dem som inte ”hör till familjen”, ställen med cool atmosfär men där man känner sig utanför. Där tycker jag att vi har lyckats, 19 Glas är en liten oas med familjär känsla. Vad gäller maten måste den upplevelsen vara på topp. Jag är väldigt kräsen själv och även om vi inte har några stjärnambitioner vill jag att maten ska bli omtalad, att den ska bli bättre och bättre hela tiden.

Ni utnämndes till Årets vinupplevelse av White Guide 2013. Varför fick just ni priset?

– Vi har ett bra utbud. När man kommer till 19 Glas får man alltid något som är så gott att dricka att det ligger i ens toppnoteringar. Väldigt goda viner helt enkelt. Sedan handlar det såklart om att vi lyckats gjuta ner den passion vi själva har i gästernas upplevelse. Vi har lyckats förmedla passion. På ett avspänt sätt.

Hur ser er vinfilosofi ut?

– Den enkla grundregeln är att aldrig servera skitmat eller skitvin, det finns alldeles för många populära krogar som serverar undermåliga viner och dålig öl. Under årens lopp har jag utvecklat smak även för naturviner, men vår vinlista är varierad, det är viktigt för mitt lilla vattenhål att erbjuda något för alla. Och så försöker vi vara lyhörda för gästens önskemål, vi vill inte prångla på någon ett vin de egentligen inte vill ha.

Ni var tidigt ute i den stora vinbarstrend som råder nu. Hur gick tankarna när ni startade?

– Det var inget genomtänkt egentligen, det handlar bara om att det är vin som är min passion. Samtidigt, i mitt tycke har det här alltid varit ett kvartershak, men med bra vinutbud. Vin är en måltidsdryck i första hand och en krog ska ha en bar som inledning men sedan behöver den en matsal och ett kök, och det ska servera både lunch och middag.

bennyson200Vilken är Sveriges bästa bar enligt dig själv?

– Om jag tar mig friheten att räkna Köpenhamn till Sverige så är Manfreds en favorit. De serverar mat på hög nivå men förhåller sig jordnära till själva matupplevelsen och låter vinet stå i centrum. Annars är Gaston är i stan en favorit. Liten och med vinet i fokus. Deras avslappnade stil och träffsäkerhet är lysande.

Och världens bästa?

– Vet inte riktigt, det har varit klent med resor de senaste åren sedan krogen kom till. Men jag har ju varit och hälsat på en del vingårdar och då hamnar man ofta i vinerierna, hemma hos vinbonden eller på en restaurang i anslutning till gården. Det är ofta exceptionella upplevelser. Sedan gillar jag London och Paris, där finns det mycket bra överlag.

Vad har du själv helst i glaset?

– Jag dricker helst vin, jag tröttnar aldrig. Men jag vill inte säga någon speciell producent eller region, det finns för mycket gott. Sedan ska ju ett gott glas öl absolut inte förnekas.

Vilka tror du blir årets stora vintrender?

– Jag hoppas på ett genombrott för viner som inte alls säljs på Systembolaget. En stor omvälvning är på gång bland svenska folket och jag tror att antalet privatimporter kommer att öka ordentligt, eftersom folk vill kunna dricka det de vill. Jag tror också att det kommer bli allt mer uppenbart att Systembolaget gjort sitt.

Hur ser framtidsplanerna ut för 19 Glas?

– Vi ska växa i kostymen under 2014, fylla lokalen mer än vi gjort hittills. För att lyckas med det kommer vi jobba hårt med kökets kvalitet och förbättra maten utan att göra avkall på konceptet. Tidigare har vi bytt meny varje dag men vi kommer byta varje vecka istället. Anledningen är helt enkelt att vi då blir bättre på att planera mängden mat bättre så att det inte tar slut lika snabbt. Vi jobbar också på att fördjupa samarbetet med grönsaksodlare och djuruppfödare ytterligare.

Följ Peter Bennyson på twitter!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar