Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Vinlingo – fem termer du inte hade koll på

terroir
Vinvärlden har som de flesta branscher ett helt eget vokabulär, som stundtals kan vara svårt för en icke insatt att begripa. Här är fem frekvent förekommande ord som du nog inte visste vad de betydde:

Annons

Terroir: En av de kanske flummigaste – och mest omdstridda – termerna i vinvärlden. Jag tycker att den enklaste och begripligaste förklaringen är: ”summan av de geografiska förutsättningarna för ett vin”. Alltså till exempel klimat, jordmån, antal soltimmar, nederbördsmängder, höjdförhållanden och så vidare.

Barrique: Att det har med vintunnor att göra hörs kanske på namnet. Men mer specifikt är barrique namnet på ekfat om 225 liter – och den kanske vanligaste fatvarianten i framför allt Frankrike.

Bouquet: En term som används för doften av ett moget vin – jämfört med ”arom” som används för unga viner. Där aromen kommer från själva druvan och beskrivs med ord som fruktigt, blommigt, bärigt, så är bouquet de dofter som kommer av lagring och mognad. Exempel på sådana dofter är vanilj, rök, tjära eller stall.

degorgering
Degorgering:
Den process då man tar bort jästfällningen i champagne efter den andra jäsningen på flaska. Ofta görs det genom att man samlar jästen i flaskhalsen. Sedan fryser man flaskhalsen, öppnar korken – och då flyger isproppen, med jästresterna i, ut tack vare trycket i flaskan.

Botrytis: Viner som gjorts på druvor som angripits av så kallad ädelröta; den önskvärda svampen Botrytis Cinerea. När druvorns angrips av botrytis släpper druvan ut vatten ur skalet, vilket gör att druvan skrumpnar och att koncentrationen av socker och druvaromer koncentreras. Sauternes och Tokaij är exempel på botrytisviner – söta viner med toner av bland annat honung och aprikos.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar