Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Vodka – med stor smak och karaktär

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-08-17 09:15  |  Lästid: 2 minuter

purityvodka_bottle
För någon vecka sedan var jag och besökte svenska premiumvodkan Purity Vodkas destilleri på Ellinge slott utanför Eslöv. Alltid väldigt intressant och givande att besöka destillerier eller vingårdar tycker jag, eftersom det ger en bra större bild av själva produkten.

I Puritys fall var det minst sagt intressant att få närstudera omsorgen i alla detaljerna i allt från råvaror till design och kommunikation.

Och givetvis mycket spännande att få närstudera den egenkonstruerade destillationsapparaten – själva hjärtat i Puritys produktion och en av nycklarna till deras enorma framgångar (i somras blev de historiska när de kammade hem sin hundrade guldmedalj i internationella dryckestävlingar). Apparaten, i koppar och guld, destillerar vodkan hela 34 gånger under processen.

purity_stillProduktionen är förhållandevis liten här: cirka 185 000 flaskor under 2015, vilket är ungefär vad Absolut prånglar ut en vanlig morgon innan förmiddagskaffet…

En riktig höjdare under besöket var att jag fick provsmaka och jämföra en flight om fem olika vodkasorter. Och fick återigen bevisat att vodka kan vara så oändligt mycket mer än smaklös groggsprit.

Så här tyckte jag:

vodkaprovning
Absolut Vodka
(nr 88, 239 kr):
Ganska klinisk doft, med lätt touch av handsprit. Neutral smak med lätt sötma och liten brödighet.

Absolut Elyx (nr 84311, 600 kr, BS):
Sötma och vanilj i doften. Ännu mer vanilj i smaken, tillsammans med lätt pepprighet.

Belvedere Vodka (finns inte på Systembolaget):
Smakrik vodka gjord på råg. Anis, rågbröd och lite petroleum i doften. Smaken domineras av vanilj, råg, anis och mineralitet.

Grey Goose Vodka (nr 81899, 529 kr):
Citrusfrisk i doften. Doftar som en vodka martini med citronzest. Ren och skarp i smaken, med viss sötma och fräsch citrus.

Purity Vodka (nr 86519, 480 kr):
Lakrits, lime och ananas i doften. I smaken kommer en viss sälta fram, tillsammans med lime och en sötma som av tropisk frukt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar